KURS PODSTAWOWY DIETETYKA
Kurs jest przeznaczony dla osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.
Przyjmujemy zgłoszenia na kurs!
Kursy organizowane są również w formie niestacjonarnej, w miejscu wyznaczonym przez klienta.
Tryb: wieczorowo
PROGRAM KURSU
1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka
- Historia nauki o żywieniu człowieka
- Zwyczaje żywieniowe Polaków
2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka
- Budowa organizmu człowieka
- Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony
- Budowa układu pokarmowego
- Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne
- Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie
- Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
- Trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody
3. Zasady racjonalnego żywienia
- Bilans energetyczny organizmu
- Wartość energetyczna pożywienia
- Rola składników pokarmowych
- Białka
- Tłuszcze
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- Cholesterol
- Węglowodany
- Błonnik pokarmowy
- Składniki mineralne
- Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa
- Woda, bilans wodny
- Witaminy
- Podział produktów spożywczych na grupy
4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
- Zasady racjonalnego żywienia
- Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U
- Piramida żywienia
- Normy żywienia
- Tabele składu i wartości odżywczej żywności
5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
- Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
- Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
- Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
- Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
- Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
- Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy
6. Planowanie diety lekkostrawnej
- Cele i założenia diety lekkostrawnej
- Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
- Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
- Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
- Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów
7. Planowanie diety odchudzającej
- Analiza masy ciała
- BMI
- Przyczyny otyłości
- Metody leczenia otyłości
- Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
- Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
- Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
- Dieta Dukana - dieta proteinowa
- Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud"
8. Suplementy w diecie
- Rola suplementów w diecie
- Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
- Typy suplementów wspomagających odchudzanie
OFERTA DLA ZORGANIZOWANYCH GRUP
Chętnie przygotujemy ofertę dostosowaną do Państwa indywidualnych potrzeb. Aby uzyskać szczegółowe informacje o szkoleniach organizowanych w naszej Akademii prosimy o kontakt telefoniczny pod numer 512 606 051, 500 607 705 lub pocztą elektroniczną na adres kursy@medica.edu.pl, chętnie odpowiemy na wszelkie pytania i wszystko wyjaśnimy.
ZAPISY NA KURS
Zapisy odbywają się drogą elektroniczną ( kursy@medica.edu.pl), tradycyjną lub on-line poprzez uzupełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (dostępny również w sekretariacie placówki)
Powiązane artykuły
TECHNIK MASAŻYSTA
Bezpłatna nauka! Technik masażysta wykonuje nie tylko masaż leczniczy, ale również sportowy i kosmetyczny zgodnie z wymogami wiedzy medycznej.
czytaj dalej