Informator o Szkołach Wyższych, Policealnych i Językowych

KURS PODSTAWOWY DIETETYKA

Kurs jest przeznaczony dla osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.

Przyjmujemy zgłoszenia na kurs!
Kursy organizowane są również w formie niestacjonarnej, w miejscu wyznaczonym przez klienta.

Czas trwania: 60 godzin
Tryb: wieczorowo

PROGRAM KURSU

1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka

  • Historia nauki o żywieniu człowieka
  • Zwyczaje żywieniowe Polaków

2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka

  • Budowa organizmu człowieka
  • Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony
  • Budowa układu pokarmowego
  • Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne
  • Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie
  • Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
  • Trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody

3. Zasady racjonalnego żywienia

  • Bilans energetyczny organizmu
  • Wartość energetyczna pożywienia
  • Rola składników pokarmowych
  • Białka
  • Tłuszcze
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 
  • Cholesterol
  • Węglowodany
  • Błonnik pokarmowy
  • Składniki mineralne 
  • Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa
  • Woda, bilans wodny
  • Witaminy
  • Podział produktów spożywczych na grupy

4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia

  • Zasady racjonalnego żywienia
  • Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U
  • Piramida żywienia
  • Normy żywienia
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności   

5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
  • Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
  • Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
  • Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
  • Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
  • Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy

6. Planowanie diety lekkostrawnej

  • Cele i założenia diety lekkostrawnej
  • Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
  • Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
  • Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów

7. Planowanie diety odchudzającej

  • Analiza masy ciała
  • BMI
  • Przyczyny otyłości
  • Metody leczenia otyłości
  • Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
  • Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
  • Dieta Dukana - dieta proteinowa
  • Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud" 

8. Suplementy w diecie

  • Rola suplementów w diecie
  • Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
  • Typy suplementów wspomagających odchudzanie

OFERTA DLA ZORGANIZOWANYCH GRUP

Chętnie przygotujemy ofertę dostosowaną do Państwa indywidualnych potrzeb. Aby uzyskać szczegółowe informacje o szkoleniach organizowanych w naszej Akademii prosimy o kontakt telefoniczny pod numer 512 606 051, 500 607 705 lub pocztą elektroniczną na adres kursy@medica.edu.pl, chętnie odpowiemy na wszelkie pytania i wszystko wyjaśnimy.

ZAPISY NA KURS

Zapisy odbywają się drogą elektroniczną ( kursy@medica.edu.pl), tradycyjną lub on-line poprzez uzupełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (dostępny również w sekretariacie placówki)



 

Powiązane artykuły

TECHNIK MASAŻYSTA

Bezpłatna nauka! Technik masażysta wykonuje nie tylko masaż leczniczy, ale również sportowy i kosmetyczny zgodnie z wymogami wiedzy medycznej.

czytaj dalej

REKONWERSJA

BEZPŁATNE KURSY I SZKOLENIA DLA BYŁYCH ŻOŁNIERZY

czytaj dalej

Polecane Uczelnie

Najczęściej Oglądane