Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie URK
Rok założenia: 1890 | Rektor: dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URUniwersytet Rolniczy to uczelnia mogąca poszczycić się długą i bogatą historią oraz unikatowym profilem edukacyjno-badawczym. Jej historia sięga XVIII wieku, kiedy to za sprawą ks. Hugona Kołłątaja utworzono Katedrę Rolnictwa. Ponad sto lat później w 1890 roku przy Uniwersytecie Jagiellońskim powstało pierwsze Studium Rolnicze.
Obecnie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie tworzą 3 kampusy, 11 obiektów dydaktycznych, 29 stacji doświadczalnych, Leśny Zakład Doświadczalny w Krynicy-Zdrój – gwarantuje to dogodne warunki dydaktyczne dla studentów jak i możliwość rozwoju naukowego dla pracowników. Uczelnia stale się rozwija, do najważniejszych przedsięwzięć ostatnich lat zalicza się powstanie Ośrodka Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnej w ramach Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR, utworzenie Centrum Edukacji Gleboznawczej - Muzeum Gleb na Wydziale Leśnym, powstanie nowoczesnej hali sportowej wybudowanej w technologii pasywnej. Planowane jest utworzenie Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej i Hodowli Zwierząt Polski Południowej.
Uniwersytet dzisiaj, to kilkadziesiąt kierunków i specjalności, na których kształci się około 7500 studentów. Oferta edukacyjna obejmuje także ponad 24 rodzaje studiów podyplomowych, a około 100 kursów prowadzonych jest w języku angielskim. Studenci oraz pracownicy naukowi mogą korzystać z wymiany międzynarodowej w ramach programu Erasmus Plus i CEEPUS.
Zadaniem Uniwersytetu Rolniczego jest kształcenie specjalistów do pracy w szeroko pojętej gospodarce żywnościowej, leśnej, kształtowania i ochrony środowiska przyrodniczego oraz ekonomiki czy marketingu. Dzięki wieloletniej współpracy z ponad 100 ośrodkami naukowymi w kraju i za granicą studenci mogą odbywać ciekawe zajęcia praktyczne i zdobywać cenne doświadczenie zawodowe.
Programy studenckie
- Erasmus
- Stypendium rektora dla najlepszych studentów
- Stypendium ministra za osiągnięcia w nauce
- lub wybitne osiągnięcia sportowe
- Stypendium socjalne
- Zapomoga
- Stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych
Przy Uniwersytecie Rolniczym działa Centrum Kultury Studenckiej. Centrum prowadzi działalność kulturalną, artystyczną i oświatową na rzecz studentów i pracowników Uczelni, a w jej skład wchodzą: Chór Uniwersytetu Rolniczego, Studencki Zespół Góralski „Skalni”, Klub Akademicki „Arka” i Klub „Buda”.
Najważniejszymi jednostkami Uczelni są wydziały, w chwili obecnej na Uniwersytecie Rolniczym istnieje 7 wydziałów oraz UCMW UJ-UR.
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia
- agrobiologia
- doradztwo i administracja rolnicza
- ochrona środowiska
- biogospodarka
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- zarządzanie
- rolnictwo
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- geoinformatyka
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- bioinformatyka i analiza danych
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- inżynieria mechatroniczna
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
Kierunki prowadzone na studiach jednolitych magisterskich
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- budownictwo
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia w j. angielskim
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia w j. angielskim
STUDIA PODYPLOMOWE
- Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych
- Integrowana produkcja rolnicza
- Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
- Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja
- Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych
- Rolnictwo precyzyjne
- Edukacja przyrodniczo-leśna
- Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny
- Inżynieryjne zagospodarowanie lasu
- Studia podyplomowe siedliskoznawstwa leśnego
- Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego
- Użytkowanie lasu i transport leśny
- Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej
- Rozwój obszarów wiejskich – aspekty gospodarowania przestrzenią i nieruchomościami oraz geodezyjnego urządzania terenów rolnych i leśnych
- Praktyczne aspekty przetwarzania danych pozyskanych z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (BSP)
- Żywienie człowieka i dietetyka
- Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)
- Dyplomowany Piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki
- Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
- Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej
Kliknij aby pobrać INFORMATOR DLA KANDYDATÓW 2024/2025:
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia
- agrobiologia
- doradztwo i administracja rolnicza
- ochrona środowiska
- biogospodarka
- ekonomia
- finanse i rachunkowość
- zarządzanie
- rolnictwo
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- geoinformatyka
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- bioinformatyka i analiza danych
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- inżynieria mechatroniczna
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
Kierunki prowadzone na studiach jednolitych magisterskich
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia
- inżynieria środowiska
- inżynieria i gospodarka wodna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- architektura krajobrazu
- budownictwo
- biotechnologia
- ogrodnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- transport i logistyka
Kierunki prowadzone na studiach I stopnia w j. angielskim
Kierunki prowadzone na studiach II stopnia w j. angielskim
STUDIA PODYPLOMOWE
- Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych
- Integrowana produkcja rolnicza
- Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych
- Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja
- Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych
- Rolnictwo precyzyjne
- Edukacja przyrodniczo-leśna
- Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny
- Inżynieryjne zagospodarowanie lasu
- Studia podyplomowe siedliskoznawstwa leśnego
- Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego
- Użytkowanie lasu i transport leśny
- Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej
- Rozwój obszarów wiejskich – aspekty gospodarowania przestrzenią i nieruchomościami oraz geodezyjnego urządzania terenów rolnych i leśnych
- Praktyczne aspekty przetwarzania danych pozyskanych z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (BSP)
- Żywienie człowieka i dietetyka
- Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)
- Dyplomowany Piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki
- Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza
- Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej
Kierunki wykładane na uczelni:
agrobiologia | I stopnia Stacjonarny |
architektura krajobrazu | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biogospodarka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
bioinformatyka i analiza danych | I stopnia Stacjonarny |
bioinżynieria zwierząt | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biologia stosowana | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
biotechnologia | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
browarnictwo i słodownictwo | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
budownictwo | I stopnia Stacjonarny |
dietetyka | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
doradztwo i administracja rolnicza | I stopnia Stacjonarny |
ekonomia | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
etologia i psychologia zwierząt | I stopnia Stacjonarny |
finanse i rachunkowość | I stopnia Stacjonarny |
gastronomia i catering dietetyczny | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
geodezja i kartografia | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
geoinformatyka | I stopnia Stacjonarny |
gospodarka przestrzenna | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
inżynieria i gospodarka wodna | I stopnia Stacjonarny | II stopnia Stacjonarny |
inżynieria mechatroniczna | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
inżynieria środowiska | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
jakość i bezpieczeństwo środowiska | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
leśnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
ochrona bioróżnorodności | I stopnia Stacjonarny |
ochrona środowiska | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
ogrodnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
rolnictwo | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
sztuka ogrodowa | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
technologia żywności i żywienie człowieka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
transport i logistyka | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
weterynaria | Magister Stacjonarny |
winogrodnictwo i enologia | II stopnia Stacjonarny |
zarządzanie | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
zarządzanie i inżynieria produkcji | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
zootechnika | I stopnia Stacjonarny Niestacjonarny | II stopnia Stacjonarny Niestacjonarny |
Studia podyplomowe na uczelni:
Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym |
Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych |
Dyplomowany enolog - technologia winiarska i miodosytnicza |
Dyplomowany piwowar – technologia browarnicza z elementami techniki |
Edukacja Przyrodniczo-Leśna |
Ekonomika Gospodarstwa Rolnego - edycja dla doradców rolniczych |
Florystyka |
Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny |
Integrowana produkcja rolnicza |
Inżynieryjne zagospodarowanie lasu |
Pszczelarstwo |
rolnictwo |
Rolnictwo - edycja dla doradców rolniczych |
Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja |
Rozwój obszarów wiejskich |
Studia podyplomowe Siedliskoznawstwa Leśnego |
Studium ochrony przyrody im. S. Myczkowskiego |
Studium wiedzy o Unii Europejskiej Agro-Unia |
Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych |
Użytkowanie lasu i transport leśny |
Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnej |
Żywienie Człowieka i Dietetyka |
Żywienie Człowieka i Dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli) |
Główny adres uczelni
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie URK
al. Mickiewicza 21, Kraków - Telefon: 12 662 48 60, 12 662 48 62
- Email: rekrutacja@urk.edu.pl
- Strona: http://urk.edu.pl
Jak do nas trafić
Powiązane kierunki
Gastronomia i catering dietetyczny
Absolwent jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego zarówno otwartego, jak i zamkniętego, w firmach cateringowych, jest także przygotowany do otwarcia własnej działalności gospodarczej.
czytaj dalejDoradztwo i administracja rolnicza
Wykształcenie na kierunku doradztwo i administracja rolnicza pozwala na zatrudnienie w wielu instytucjach obsługujących rolnictwo, agrobiznes oraz odpowiedzialnych za rozwój obszarów wiejskich.
czytaj dalejOchrona bioróżnorodności - studia stacjonarne pierwszego stopnia
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na prowadzenie inwentaryzacji populacji gatunków zagrożonych i ich siedlisk z wykorzystaniem współczesnych technik geoinformatycznych.
czytaj dalejPowiązane artykuły
Jeśli chcesz podnieść swoje kompetencje i zostać dyplomowanym piwowarem
rozpocznij studia podyplomowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
czytaj dalej