Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Rok założenia: 1999Do studiowania zaprasza Cię uczelnia z tradycją, ale jednocześnie tętniąca życiem i młodością.
Wybierz coś dla siebie spośród 74 kierunków kształcenia reprezentujących wszystkie dziedziny nauki: od humanistyki, nauk przyrodniczych, technicznych po medycynę i sztukę. Przejdź rekrutację na UWM. Czeka na Ciebie znakomita kadra, nowoczesne pracownie oraz laboratoria. Naukę, a jednocześnie największą przygodę swojego życia, rozpoczniesz w wyjątkowym miejscu- w KORTOWIE- najpiękniejszym miasteczku akademickim w Polsce. To tu, pośród jezior i lasów, co roku w maju odbywa się KORTOWIADA- najlepsze juwenalia w kraju. Kluby studenckie, sekcje sportowe, koła naukowe, stypendia, wyjazdy zagraniczne- wszystko to jest do Twojej dyspozycji, a my pomożemy Ci zrealizować marzenia. Dołącz do nas- czekamy na Ciebie!
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie powstał 1 września 1999 roku z połączenia trzech istniejących w Olsztynie szkół wyższych: Akademii Rolniczo-Technicznej, Wyższej Szkoły Pedagogicznej oraz Warmińskiego Instytutu Teologicznego. UWM łączy więc tradycję pięćdziesięcioletniej ART, trzydziestoletniej WSP oraz ponad 450 lat kształcenia teologicznego na Warmii.
Intensywne i zakończone sukcesem starania olsztyńskiego środowiska naukowego skupionego w Olsztyńskim Forum Naukowym o powołanie uniwersytetu w Olsztynie trwały całą dekadę lat 90. XX w. 1 czerwca 1999 r. rząd przyjął projekt ustawy w sprawie powołania do życia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Dzień 1 czerwca na tę pamiątkę stał się świętem uniwersyteckim.
Na starcie tj. w 1999 r. UWM miał 12 wydziałów i 32 kierunki kształcenia oraz 24,5 tysiąca studentów. Uczelnia posiadała prawo do habilitowania w 6 dyscyplinach naukowych oraz do nadawania doktoratów w 13 dyscyplinach. Pierwszym rektorem z mocy Ustawy o utworzeniu UWM w Olsztynie został prof. dr hab. Ryszard Górecki. Główną siedzibą uniwersytetu stało się Kortowo - miasteczko akademickie wcześniej należące do ART.
UWM niemal od dnia powstania intensywnie się rozwija. Znacznie zwiększyła się jego baza dydaktyczna i naukowa. Uczelnia zakupiła nowoczesne wyposażenie laboratoriów i pracowni. UWM wykorzystał do tego celu znaczne środki z funduszy unijnych. Powstały nowe wydziały, pojawiły się nowe kierunki kształcenia.
Na tych 17 wydziałach w roku akademickim 20019/20 kształci się ok. 20 tys. studentów, w tym ok. 19 tys. na studiach stacjonarnych oraz 600 doktorantów i ok. 1 tys. osób na studiach podyplomowych.
Kierunki studiów na wydziałach
tel.: 89 523 36 40, 89 523 34 05;
wbz@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 523 44 48, 89 523 41 58;
dziekbiol@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 523 39 77, 89 523 37 75; 89 523 34 21
wgipb@uwm.edu.pl
kierunki:
- budownictwo,
- geodezja i kartografia,
- gospodarka przestrzenna,
- inżynieria informacji,
- inżynieria środowiska,
- turystyka i rekreacja;
tel.: 89 524 63 07;
dziekan1@human.uwm.edu.pl
kierunki:
- analiza i kreowanie trendów,
- animacja pamięci społecznej (II stopnia),
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna,
- filologia angielska,
- filologia angielska w zakresie nauczania języka,
- filologia germańska,
- filologia polska,
- filologia rosyjska,
- filozofia,
- historia,
- interdyscyplinarne studia strategiczne (II stopnia),
- lingwistyka w biznesie,
- logopedia,
- wojskoznawstwo;
tel.: 89 523 33 16, 89 523 34 31;
dziekanat.ksr@uwm.edu.pl
kierunki:
- architektura krajobrazu,
- chemia,
- gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi,
- leśnictwo,
- ochrona środowiska,
- odnawialne źródła energii,
- ogrodnictwo,
- rolnictwo;
tel.: 89 524 61 01;
wl@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 524 60 33, 89 524 61 30;
wmii@matman.uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 523 34 40;
medwet@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 523 47 57, 89 523 44 46;
wne@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 524 62 07, 89 524 62 70,
89 524 62 27, 89 524 62 88;
wns@uwm.edu.pl
kierunki:
- analityka i zarządzanie publiczne,
- bezpieczeństwo narodowe,
- pedagogika,
- pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna,
- pedagogika specjalna,
- pedagogika wczesnej edukacji ( II stopnia),
- politologia,
- praca socjalna,
- psychologia,
- socjologia;
tel.: 89 524 51 40, 89 523 34 76, 89 523 36 23;
mechanik@uwm.edu.pl
kierunki:
- energetyka,
- inżynieria maszyn rolniczych,
- spożywczych i leśnych,
- inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej (II stopnia),
- mechanika i budowa maszyn,
- mechatronika;
tel.: 89 523 34 01, 89 523 49 83;
wnz-dziekanat@uwm.edu.pl
kierunki:
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności,
- gastronomia - sztuka kulinarna,
- inżynieria przetwórstwa żywności,
- technologia żywności i żywienie człowieka,
- towaroznawstwo ( II stopnia);
tel.: 89 524 64 25, 89 524 65 71;
wpia-stacjonarne@uwm.edu.pl
wpia-niestacjonarne@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 524 52 25, 89 524 62 15, 89 524 54 91;
ws@uwm.edu.pl
kierunki:
- edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych,
- edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej;
tel.: 89 523 89 46;
dziekanat.teologia@uwm.edu.pl
kierunki:
tel.: 89 523 44 24;
szp@uwm.edu.pl
kierunki:
- dietetyka,
- pielęgniarstwo,
- położnictwo,
- ratownictwo medyczne;
KIERUNKI: administracja, bezpieczeństwo wewnętrzne, pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna, pielęgniarstwo;
tel.: 87 621 07 07, 89 524 59 98;
uwmelk@uwm.edu.pl
kierunki:
Studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie 2020/2021
- ADMINISTRACJA
- ADMINISTRACJA - Studia w Ełku
- ANALITYKA I ZARZĄDZANIE PUBLICZNE
- ANALIZA I KREOWANIE TRENDÓW
- ADMINISTRACJA I CYFRYZACJA
- ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU
- BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI
- BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
- BEZPIECZEŃSTWO WEWNĘTRZNE
- BEZPIECZEŃSTWO WEWNETRZNE - Studia w Ełku
- BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- BIOLOGIA
- BIOTECHNOLOGIA
- BUDOWNICTWO
- CHEMIA
- DIETETYKA
- DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
- EDUKACJA ARTYSTYCZNA W ZAKRESIE SZTUKI MUZYCZNEJ
- EDUKACJA ARTYSTYCZNA W ZAKRESIE SZTUK PLASTYCZNYCH
- EKONOMIA
- ENERGETYKA
- FILOLOGIA ANGIELSKA
- FILOLOGIA ANGIELSKA W ZAKRESIE NAUCZANIA JĘZYKA
- FILOLOGIA GERMAŃSKA
- FILOLOGIA POLSKA
- FILOLOGIA ROSYJSKA
- FILOZOFIA
- GASTRONOMIA-SZTUKA KULINARNA
- GEODEZJA I KARTOGRAFIA
- GOSPODARKA PRZESTRZENNA
- GOSPODAROWANIE SUROWCAMI ODNAWIALNYMI I MINERALNYMI
- HISTORIA
- INFORMATYKA
- INŻYNIERIA INFORMACJI
- INŻYNIERIA MASZYN ROLNICZYCH, SPOŻYWCZYCH I LEŚNYCH
- INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI
- INŻYNIERIA ŚRODOWISKA
- KIERUNEK LEKARSKI
- KRYMINOLOGIA
- LEŚNICTWO
- LINGWISTYKA W BIZNESIE
- LOGOPEDIA
- MATEMATYKA
- MECHANIKA I BUDOWA MASZYN
- MECHATRONIKA
- MIKROBIOLOGIA
- NAUKI O RODZINIE
- OCHRONA ŚRODOWISKA
- OGRODNICTWO
- PEDAGOGIKA
- PEDAGOGIKA PRZEDSZKOLNA I WCZESNOSZKOLNA
- PEDAGOGIKA PRZEDSZKOLNA I WCZESNOSZKOLNA - Ełk
- PEDAGOGIKA SPECJALNA
- PIELĘGNIARSTWO
- PIELĘGNIARSTWO - Ełk
- POLITOLOGIA
- POŁOŻNICTWO
- PRACA SOCJALNA
- PRAWO
- PSYCHOLOGIA
- RATOWNICTWO MEDYCZNE
- ROLNICTWO
- RYBACTWO
- SOCJOLOGIA
- TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
- TEOLOGIA
- TURYSTYKA I REKREACJA
- WETERYNARIA
- WOJSKOZNAWSTWO
- ZARZĄDZANIE
- ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
- ZOOTECHNIKA
- ZWIERZĘTA W REKREACJI, EDUKACJI I TERAPII
Wydziały na uczelni:
bioinżynierii zwierząt |
biologii |
geodezji i gospodarki przestrzennej |
historyczny |
kształtowania środowiska i rolnictwa |
matematyki i informatyki |
medycyny weterynaryjnej |
nauk ekonomicznych |
nauk społecznych i sztuki |
nauk technicznych |
nauki o żywności |
ochrony środowiska i rybactwa |
prawa i administracji |
teologiczny |
Główny adres uczelni
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
ul. Oczapowskiego 2, 10-957 Olsztyn-Kortowo - Telefon: 89 524 50 80
- Email: rekrutacja@uwm.edu.pl
- Strona: http://www.uwm.edu.pl
Informacji w sprawie rekrutacji udzielają:
Infolinia rekrutacyjna - tel: 89 524 50 80
czynna od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00 od 22 czerwca do 23 września
Punkt Obsługi Kandydata - Biblioteka Uniwersytecka ul. Oczapowskiego 12B
czynny od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00 od 22 czerwca do 23 września
e-mail: rekrutacja@uwm.edu.pl
Serwis informacyjny dla kandydatów - www.rekrutacja.uwm.edu.pl
Dziekanaty Wydziałów:
Wydział Bioinżynierii Zwierząt
tel.: 89 523 34 05, 89 523 36 40; wbz@uwm.edu.pl
Wydział Biologii i Biotechnologii
tel.: 89 523 44 48; dziekbiol@uwm.edu.pl
Wydział Geoinżynierii
tel.: 89 523 39 77; wgipb@uwm.edu.pl
Wydział Humanistyczny
tel.: 89 524 63 07; dziekan1@human.uwm.edu.pl
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
tel.: 89 523 33 16, 523 34 31; dziekanat.ksr@uwm.edu.pl
Wydział Lekarski
tel.: 89 524 61 01; wnm@uwm.edu.pl
Wydział Matematyki i Informatyki
tel.: 89 524 60 33; wmii@matman.uwm.edu.pl
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
tel.: 89 523 34 40; medwet@uwm.edu.pl
Wydział Nauk Ekonomicznych
tel.: 89 523 47 57, 523 44 46; wne@uwm.edu.pl
Wydział Nauk Społecznych
tel.: 89 524 62 88; 89 524 62 97, wns@uwm.edu.pl
Wydział Nauk Technicznych
tel.: 89 523 36 23; mechanik@uwm.edu.pl
Szkoła Zdrowia Publicznego
tel.: 89 523 44 24; wnoz@uwm.edu.pl
Wydział Nauki o Żywności
tel.: 89 523 34 01, 523 49 83; wnz-dziekanat@uwm.edu.pl
Wydział Prawa i Administracji
tel.: 89 524 64 25, 524 64 26; wpia-dzienne@uwm.edu.pl
Wydział Sztuki
tel.: 89 524 52 25; ws@uwm.edu.pl
Wydział Teologii
tel.: 89 523 89 46; teologia@uwm.edu.pl
Filia w Ełku
tel.: 87 621 60 76;
Biuro ds. Studenckich
ul. M. Oczapowskiego 2, pok. 05 i 1A
10-719 Olsztyn
tel.: 89 524 51 51,
e-mail: rekrutacja@uwm.edu.pl
Jak do nas trafić
Powiązane kierunki
RYBACTWO - studia I i II stopnia
Student kierunku rybactwo zna zasady chowu i hodowli ryb oraz sterowania procesami ich reprodukcji. Potrafi ocenić stan zdrowotny organizmów wodnych, zna metody i efekty stosowania zabiegów pielęgnacyjnych i intensyfikacyjnych. Zna technikę i technologię połowów i transportu ryb, sposoby zabezpieczenia złowionych ryb, a także podstawy technologii ich przetwórstwa.
czytaj dalejZWIERZĘTA W REKREACJI, EDUKACJI I TERAPII
Studenci zapoznają się z typowymi metodami edukacji, wychowania i terapii ludzi oraz ich wspomagania zajęciami z udziałem zwierząt
czytaj dalejGASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA studia I i II stopnia
Absolwent kierunku gastronomia – sztuka kulinarna jest specjalistą w zakresie przetwarzania żywności i zasad prawidłowego żywienia. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach kierowniczych w zakładach gastronomicznych typu zamkniętego i otwartego oraz zakładach przemysłowej produkcji potraw.
czytaj dalej